Ontuchtige clown zes maanden de cel in

Een 64-jarige man uit Zeist is donderdag veroordeeld tot een halfjaar cel voor het plegen van ontucht met een 13-jarige jongen. De man trad samen met de vader van het slachtoffer op als clownsduo en was een goede huisvriend. Hij mag van de rechtbank in Utrecht ook tien jaar lang geen clownactiviteiten verrichten of ander vrijwilligerswerk doen waarbij kinderen betrokken zijn.

De ouders van het slachtoffer dachten dat hun zoon een veilig tweede huis had bij de man en dat de huisvriend een goede oppas was, aldus de rechtbank. De man heeft het slachtoffer onder meer meegenomen op een reis naar Tsjechië. De rechtbank neemt het de man bijzonder kwalijk dat hij die trip met het kind heeft ondernomen, terwijl hij het slachtoffer toen al minimaal een keer seksueel had misbruikt.

De opgelegde straf van veertien maanden cel, waarvan acht maanden voorwaardelijk, is lager dan het Openbaar Ministerie had geëist. De rechtbank denkt dat het ontucht over een minder lange periode plaatsvond.

Ook is de man volgens deskundigen licht verminderd toerekeningsvatbaar. De Zeistenaar moet zich na het uitzitten van zijn straf laten behandelen in een psychiatrische instelling en mag ook in de proeftijd van tien jaar geen contact hebben met de familie van het slachtoffer.