Boete bloemplukkleuters niet ingetrokken

De Haagse opa en oma die woensdag een boete kregen omdat hun kleinkinderen narcissen plukten, moeten de opgelegde 130 euro gewoon betalen. Dat stelt de gemeente in een reactie op de kritiek die ontstond na een bericht hierover in het AD. Volgens de gemeente plukten de kinderen niet zomaar een paar bloemen, maar waren het er in totaal 47.

Wethouder van stadsbeheer Boudewijn Revis zegt in een verklaring dat de stad veel geld pompt in het onderhouden van de stad. "Daar hoort ook bij dat we streng handhaven, als mensen troep op straat gooien, hondenpoep niet opruimen of schade aanrichten in het groen", licht hij toe.

De gemeente verwacht van grootouders dat zie hun kleinkinderen opvoeden. "Het is natuurlijk een sympathiek idee om een bloemetje voor je moeder mee te nemen", aldus Revis. "Maar juist omdat die bloemen van iedereen zijn, willen we er ook allemaal van kunnen blijven genieten als we door de stad wandelen en dat lukt niet als ze bij een Haagse moeder in een vaas staan."

Volgens de gemeente waren de opa en oma er niet van op de hoogte dat het plukken van bloemen verboden is. Gelet op het aantal bloemen dat is geplukt, werd besloten een boete uit te schrijven. Voor het betreden en beschadigen van plantsoenen is dat 130 euro.

Onder meer de PVV in Den Haag had eerder op de dag nog verontwaardigd gereageerd op het verhaal. Raadslid Machiel de Graaf wilde dat burgemeester Jozias van Aartsen zijn excuses en een bos bloemen zou aanbieden.