Lonen omhoog in cao-onderhandelingen april

De loonstijging in cao's die in april werden afgesloten was gemiddeld 1,64 procent. Het gemiddelde over de eerste drie maanden was ruim 1,3 procent. Dat blijkt donderdag uit cijfers van AWVN. Volgens de werkgeversorganisatie ligt het percentage hoger, omdat in april meer industrie-cao's zijn afgesloten.

In de industrie worden momenteel aanmerkelijke hogere loonafspraken gemaakt dan in de dienstensector. Van de 29 cao's waarin de afgelopen vier maanden een loonstijging van twee procent is opgenomen, waren er 23 voor de industrie.

De industrie is gericht op de exportmarkt, die al weer aantrekt, verklaart de AWVN de opwaartse trend. De dienstensector daarentegen richt zich voornamelijk op de binnenlandse markt, die te maken heeft met bezuinigingen.

Tot nu toe zijn dit jaar 96 cao's afgesloten, blijkt verder uit de cijfers. Bij het merendeel ligt de afgesproken loonstijging tussen de anderhalf en twee procent. De AWVN verwacht dat de loonafspraken van de komende maanden tussen de 0,75 en 1,5 procent liggen. Dat is onvoldoende om te compenseren voor de inflatie, die over 2013 naar verwachting 2,9 procent bedraagt.