'Aan het loket noch God noch partij'

In Nederland woekert het debat al enige tijd: in hoeverre moeten we politieke of religieuze uitingen toestaan voor ambtenaren? Naast de beruchte weigerambtenaren gaat het ook over simpelweg het dragen van een kruisje rond de nek. Maar in Vlaanderen heeft een grote groep prominenten een duidelijke wens geuit. Ze willen 'noch God noch partij aan het loket'.

Om hun doel te bereiken hebben ze een open brief geschreven aan de Belgische regering. Ze klagen dat de neutraliteit van de overheid ter discussie staat doordat men overweegt ambtenaren levensbeschouwelijke en ideologische symbolen te laten dragen tijdens het werk.

Erg fout, volgens hen: "Een verbod op het dragen van levensbeschouwelijke en ideologische symbolen door ambtenaren is echter een noodzakelijke voorwaarde voor de sociale cohesie binnen een door diversiteit gekenmerkte samenleving." Daarom nemen ze het standpunt in dat het seculiere karakter van de overheid versterkt moet worden.

Daarnaast formuleren ze nog twee standpunten. Ten eerste willen ze dat er een verbod komt op 'het dragen van levensbeschouwelijke en ideologische symbolen door overheidsambtenaren bij het uitoefenen van hun ambt'. Daarnaast willen ze dat de neutraliteit van de ambtenaar gewaardeerd wordt 'als een positieve uiting van dienstbaarheid'.

De ondertekenaars van de open brief komen uit verschillende hoeken. Zo tekende Etienne Vermeersch, de professor-emeritus die een grote rol speelde bij de Belgische euthanasie- en abortuswetgeving. Daarnaast zijn er vertegenwoordigers van de Humanistisch-Vrijzinnige Vereniging, belangrijke zakenmannen, politici en vooral heel veel (ex-)professoren. Ook de Nederlandse professor Paul Cliteur zette z'n krabbel.

Om meer steun te werven, zijn ze ook een online petitie begonnen. Die kan door iedereen getekend worden.