Werkloosheid piekt volgend jaar op 9 procent

De werkloosheid in Nederland loopt volgend jaar op tot negen procent. Het hoge percentage wordt niet meer alleen veroorzaakt door starters en herintreders op de arbeidsmarkt, maar ook door afnemende werkgelegenheid. Deze verwachting spreekt het Economisch Bureau van ABN AMRO uit in een rapport dat donderdag verschijnt.

Tot midden vorig jaar nam het aantal banen nog toe, maar niet genoeg om alle starters en herintreders aan het werk te helpen. Sinds midden vorig jaar daalt de werkgelegenheid. Oorzaak hiervan is onder meer de forse productiedaling in de tweede helft van het jaar. Ook worden vertrekkende werknemers, die bijvoorbeeld met pensioen gaan, steeds minder vervangen.

Het dalende aantal banen heeft tot gevolg dat er eind 2012 vijf werkzoekenden waren per vacature, tegenover drie halverwege 2011. Door de slechte economische vooruitzichten blijft de werkloosheid voorlopig oplopen, concludeert ABN AMRO.

Uit de laatste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de Nederlandse werkloosheid in maart fors is toegenomen, met dertigduizend personen tot 643 duizend mensen. De werkloosheid is daarmee gestegen van 7,7 procent in februari naar 8,1 procent. De werkloosheid bevindt zich al maanden op een recordhoogte.