Joanna weigert bos bloemen politie

De republikeinse aandachtshoer Joanna zal de bos bloemen die de politie haar wil aanbieden niet aannemen, zegt zij. Joanna werd dinsdag onterecht aangehouden op de Dam, tijdens de abdicatie van koningin Beatrix in het Koninklijk Paleis.

De politie ontkende de arrestatie aanvankelijk, maar gaf later toe en bood excuses aan. Joanna en een andere ten onrechte aangehouden demonstrant zouden een bos bloemen krijgen. De studente zegt nog geen bloemen aangeboden te hebben gekregen, en er ook geen behoefte aan te hebben.

Volgens Joanna is haar nooit officieel medegedeeld dat ze was aangehouden, hoewel de videobeelden duidelijk aantonen dat de agent na meerdere sommaties zegt dat ze zijn aangehouden. "Ik stond gewoon op de Dam", aldus de studente in een telefonisch interview. "Ik had niet eens mijn bordje omhoog." Ze had een protestbord bij zich met onder meer de tekst 'Ik ben geen onderdaan'. In zijn toespraak sprak Koning Willem-Alexander overigens niet over onderdanen, maar over ingezetenen. Op het bordje stonden ook teksten die minder geschikt zijn voor een feestdag op een plek waar ook kinderen zijn.

Volgens Joanna vroegen agenten haar om haar identiteitsbewijs, waarna ze een kwartier wegbleven. "Daarna kregen ze denk ik een seintje, want ik werd ineens hardhandig meegenomen." Uit de beelden blijkt van dat hardhandige niets te zien overigens. Al met al stelt ze zo'n drie uur te zijn vastgehouden. Joanna, die ook al werd meegenomen door de politie toen zij eerder dit jaar op zeer ongepaste wijze aandacht probeerde te trekken door een bord omhoog te houden bij Beatrix' verjaardagsfeest in Utrecht, beraadt ze zich nog op eventuele vervolgstappen.

De andere aangehouden demonstrant, Hans Maessen van het Nieuw Republikeins Genootschap, zegt niet te vinden dat de politie een bloemetje moet aanbieden. "De politie Amsterdam is volgens mij niet de opdrachtgever van de arrestatie", zo stelt hij. Wie dit dan wel zou zijn, weet hij niet. Aluhoedjes pakken dus!