China en Frankrijk voor 'multipolaire' wereld

China en Frankrijk willen een wereld die niet door één supermacht gedomineerd wordt. Het zijn zelf twee landen met een sterk ontwikkeld onafhankelijkheidsgevoel en zij zullen zich actief inzetten voor 'een multipolaire wereld en de democratisering van internationale betrekkingen'. Dat heeft de Chinese president Xi Jinping donderdag gezegd op een gezamenlijke persconferentie met zijn Franse ambtgenoot François Hollande, die in China op bezoek is voor een handelsmissie.

"China en Frankrijk willen allebei een multipolaire wereld. Wij willen dat er een evenwicht is. Wij willen geen wereld van machten, van supermachten", zei Hollande. "Wanneer China en Frankrijk het over iets eens zijn, kunnen wij de wereld sturen."

Vertegenwoordigers van de twee landen sloten tijdens het bezoek een overeenkomst voor de aanschaf van zestig Airbus-vliegtuigen door China. Franse bedrijven hopen op meer contracten voor auto's, kernenergie en levensmiddelen. Frankrijk registreerde vorig jaar een tekort van 26 miljard euro op de handelsbalans met China; het vertegenwoordigt amper twee procent van de buitenlandse handel van de Volksrepubliek.

"Er is een imbalans in onze buitenlandse handel en wij hopen dat te corrigeren", zei Hollande. "Niet door onze investeringen en export te beperken, maar door ze verder op te voeren."


China en Frankrijk voor 'multipolaire' wereld (Foto: Novum)