'Meer hervormingen woningmarkt nodig'

Economen willen dat de politiek de woningmarkt verder op de schop neemt. De huidige plannen zijn volgens de experts niet genoeg om de woningmarkt weer te laten stabiliseren. Dat meldt Het Financieele Dagblad donderdag na een rondgang langs achttien economen.

De economen bekritiseren de kabinetsplannen onder meer omdat deze niet genoeg doen voor starters en omdat de timing van de maatregelen verkeerd is. "De budgettaire opbrengst lijkt steeds voorop te staan en niet de economisch best denkbare hervorming van de woningmarkt", zegt hoogleraar Bas Jacobs in de krant.

Rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen Elmer Sterken noemt het 'een half akkoord'. Econoom en oud-ambtenaar op het ministerie van Financiën Sweder van Wijnbergen spreekt van een 'rommelig tussenstation'.

Volgens het FD pleiten slechts twee van de achttien geraadpleegde economen voor het geheel afschaffen van de hypotheekrenteaftrek. De andere zestien economen willen dat een eigen huis in box drie van de inkomstenbelasting terechtkomt. Daardoor zou de rente voor maximaal dertig procent aftrekbaar worden.

Het kabinet van VVD en PvdA verplicht starters om hun hypotheek af te lossen en voert een inkomensafhankelijke huurverhoging in. Eerder dit jaar werd met enkele oppositiepartijen een woonakkoord gesloten, waarin de aflossingsverplichting werd versoepeld.