Amerika spelleider vredesbesprekingen

Onder de hoede van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry overleggen Afghanistan en Pakistan woensdag over onder meer vredesbesprekingen met de Taliban. De Afghaanse president Hamid Karzai en zijn minister van defensie, en de stafchef van het Pakistaanse leger en de minister van buitenlandse zaken schuiven aan. Dat heeft een ingewijde Amerikaanse overheidsfunctionaris maandag laten weten.

Het overleg vindt plaats in Brussel. Kerry verblijft in de Belgische hoofdstad omdat hij daar dinsdag een vergadering met zijn collega's van de NAVO-landen bijwoont. Hij ontmoet er ook zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov en verscheidene Europese hoogwaardigheidsbekleders.

De Verenigde Staten en hun bondgenoten zijn begonnen aan de aftocht uit Afghanistan en dragen stap voor stap de verantwoordelijkheid voor de veiligheid in het over aan de Afghaanse veiligheidstroepen. Veel waarnemers vrezen dat de Afghaanse autoriteiten niet voor die taak zijn opgewassen als een vergelijk met de Taliban uitblijft en zij hun strijd voortzetten.