'Onteigende SNS-effecten waren niet waardeloos'

De begin februari onteigende aandelen en achtergestelde obligaties van SNS Reaal waren zeker niet waardeloos. Dat stelde de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) maandag voor de Ondernemingskamer van het gerechtshof in Amsterdam.

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem stelde begin februari in zijn toelichting op de nationalisatie van SNS dat de aandeelhouders en achtergestelde schuldeisers een bijdrage leveren van circa 1 miljard euro aan de herkapitalisatie van de bank en verzekeraar. Daarmee gaf de minister volgens de VEB zelf al aan dat de waarde van de onteigende effecten hoger was dan de nul euro die hij aan schadevergoeding wil toekennen.

De Ondernemingskamer buigt zich over die vergoeding en hoort daarbij maandag en dinsdag het verweer van enkele tientallen partijen. Maandagochtend kwamen al advocaten namens de Nederlandse staat aan bod. Zij herhaalden dat de schadevergoeding nul euro moet zijn. Het alternatief voor nationalisatie zou een faillissement zijn geweest en dan hadden beleggers ook met lege handen gestaan.

'Onteigende SNS-effecten niet waardeloos'
'Onteigende SNS-effecten niet waardeloos' (Foto: ANP)