Wim-Lex wordt leuker gevonden

Nederlanders denken een stuk positiever over de aanstaande koning dan een jaar geleden. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. 89 procent van de ondervraagden noemt prins Willem-Alexander sympathiek. Vorig jaar was dat nog 76 procent. 73 procent heeft bovendien vertrouwen in hem als koning van Nederland, eveneens een stuk hoger dan de 58 procent van vorig jaar.

Het aantal mensen dat vindt dat de koning meer macht zou moeten krijgen is het afgelopen jaar gegroeid van negen naar zestien procent. Het aandeel tegenstanders van een ceremonieel staatshoofd daalde juist van 42 naar 33 procent. Afgelopen najaar werd koningin Beatrix na de verkiezingen voor het eerst buiten de formatie gehouden.

Uit de peiling van De Hond blijkt ook dat de waardering voor de monarchie als staatsvorm verder toeneemt. Volgens 73 procent van de ondervraagden kan Nederland het best een monarchie blijven. In 2009 was dat percentage gedaald tot 66 procent, waarna de kentering inzette.

In het deze week uitgezonden televisie-interview hebben Willem-Alexander en Máxima aan NOS en RTL blijkens de cijfers van De Hond goede zaken gedaan. Bij 44 procent van de kijkers is het vertrouwen in de invulling van het koningschap door Willem-Alexander gestegen. Zo'n twee derde van de kijkers hoopt dat de twee ook na de troonswisseling van 30 april vaker zulke interviews geven.