IMF benadrukt noodzaak groei en banen

Economische groei en banen moeten ervoor zorgen dat de wereldeconomie verder uit de crisis klautert. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zaterdag aan het eind van zijn voorjaarsvergadering opgeroepen tot doortastende maatregelen. De belangrijkste economieën konden het echter niet eens worden over de aard van dergelijke maatregelen.

Het IMF signaleerde in zijn verklaring nieuwe risico's, terwijl nog niet alle oude risico's de wereld uit zijn. "Vertrouwen is op dit moment een schaars goed", verklaarde Tharman Shanmugaratnam, voorzitter van het Internationaal Monetair en Financieel Comité, een van de belangrijkste IMF-organen.

De Amerikaanse minister van financiën Jacob Lew hamerde op het belang van een grotere wereldwijde vraag, onder meer in Europa. Duitsland en Groot-Brittannië vinden echter dat Europese landen met een hoge staatsschuld hun tekort moeten terugdringen om de markten vertrouwen te geven en om de rente op staatsleningen laag te houden.

Ook volgens de Nederlandse minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) moeten Europese landen doorgaan met het terugdringen van hun begrotingstekort, maar zal de snelheid waarmee dat gaat worden aangepast aan de economische omstandigheden.

De Wereldbank, die eveneens bijeen was in Washington, keurde een voorstel goed dat zich als doel stelt om extreme armoede in 2030 de wereld uit te hebben. Van extreme armoede is sprake als moet worden rondgekomen van minder dan 1,25 dollar (0,96 euro) per dag. Naar schatting leven meer dan 1,2 miljard mensen in extreme armoede.

President van de Wereldbank Jim Yong Kim noemde de doelstelling 'een historisch moment' voor de wereld. Ontwikkelingsorganisatie Oxfam verwelkomde de stap, maar is bang dat de moeilijke keuzes die nodig zijn om het doel te bereiken uit de weg worden gegaan.