Koningslied ziet het licht

Het officiële Koningslied ziet vrijdag het levenslicht. Het nummer is om 08.30 uur voor het eerst te horen in het Oranjejournaal van Radio 2. Direct erna is het nummer ook te downloaden. De clip bij het lied wordt maandag om 12.30 uur onthuld.

Het Koningslied, dat is gecomponeerd door John Ewbank, is in drie dagen opgenomen in de Hilversumse Wisseloord Studio's. Artiesten als Alain Clark en Guus Meeuwis tekenden voor de tekst en onder anderen Kraantje Pappie en Gers Pardoel werkten mee aan een rap.

Op 30 april vindt in Ahoy het meezingconcert Samen voor Oranje plaats. Een hele rits BN'ers, onder wie Lee Towers, Anita Meijers en Ruth Jacott, zingen het Koningslied dan samen met publiek live voor Willem-Alexander en Máxima. Het koningspaar vaart op dat moment over het IJ in Amsterdam en kan de voorstelling volgen via een liveverbinding bij filmmuseum EYE. Paul de Leeuw verzorgt de presentatie van het Koningslied en de muziek komt voor rekening van het Metropole Orkest.

Eerder maakten BN'ers onder leiding van Albert Verlinde en Winston Gerschtanowitz een bedanklied voor Beatrix. Aan Koningin van Alle Mensen, op de melodie van 15 Miljoen Mensen, werkten onder anderen René Froger, Frans Bauer en Xander de Buisonjé mee. Het nummer verscheen dinsdagochtend.

Donderdag werd bekend dat Herman van Veen een lied heeft geschreven ter gelegenheid van de inhuldiging van Willem-Alexander. Het Nieuw Amsterdams Kinderkoor zingt op 30 april, onder begeleiding van het muziekkwartet Matangi, het lied van de kleinkunstenaar tijdens de plechtigheid in de Nieuwe Kerk.