Teeven wil aanblijven als staatssecretaris

Fred Teeven wil aanblijven als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie. Dat heeft de VVD'er donderdagmiddag gezegd in de Tweede Kamer, na urenlang debat over de gang van zaken rond de dood van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov.

"Ik vind dat ik moet optreden, niet aftreden", zei Teeven. Hij wil maatregelen nemen om te voorkomen dat een dergelijk incident opnieuw kan gebeuren. Hij voegde eraan toe dat het aan de Tweede Kamer is om over zijn aanblijven te oordelen.

Volgens Teeven was de dood van Dolmatov, die in januari zelfmoord pleegde in het detentiecentrum in Rotterdam, het gevolg van een 'unieke en tragische samenloop van omstandigheden'. Bij de betrokken ambtelijke diensten is geen hoofdverantwoordelijke aan te wijzen, stelde Teeven. Hijzelf is politiek verantwoordelijk, erkende hij.

De SP blijft erbij dat Teeven het veld moet ruimen. "De staatssecretaris stuurt zijn ambtenaren op cursus, maar hij mag zelf gewoon voort", sneerde SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen. Of andere partijen kunnen leven met het aanblijven van Teeven, moet donderdagavond blijken.

De mensenrechtenactivist Dolmatov zat ten onrechte in het detentiecentrum, blijkt uit een vrijdag verschenen rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie. Dolmatov had geen medische zorg gekregen en werd niet extra in de gaten gehouden, ondanks een eerdere zelfmoordpoging.


Teeven wil aanblijven als staatssecretaris (Foto: Novum)