Flink meer gasopbrengsten naar schatkist

De overheid heeft flink meer geld overgemaakt gekregen uit gas- en oliewinning uit de Nederlandse bodem. Dat maakte de staatsdeelneming Energie Beheer Nederland (EBN) donderdag bekend.

Inclusief belastingen en heffingen kwam de afdracht aan de Nederlandse schatkist door EBN, die namens de staat in vrijwel alle olie- en gaswinning in Nederland deelneemt, uit op 6,9 miljard euro, twintig procent hoger dan een jaar eerder.

EBN participeert voor tussen de veertig en vijftig procent in gas- en olievelden. De rest is in handen van bijvoorbeeld NAM en Total. Ook zij betalen belasting en heffingen. Hiermee kwamen de totale gasbaten over 2012 uit op 14,5 miljard euro, ook ongeveer twintig procent meer dan in 2011.

De jaaromzet van EBN kwam uit op 8,5 miljard euro, twintig procent meer dan een jaar eerder. De stijging kwam vooral door de hogere gasprijzen, waardoor de opbrengst per kuub gas hoger lag. De afzet van aardgas bleef vrijwel gelijk.

EBN maakt zich zorgen over de opbrengst uit de kleine gasvelden. Die daalde afgelopen jaar licht, terwijl de opbrengst uit het grote veld in Groningen vrijwel gelijk bleef. EBN haalt meer dan de helft uit de winst uit de kleine gasvelden.

"Om de komende jaren de opbrengsten door gaswinning uit kleine velden te waarborgen, moet worden blijven gezocht naar nieuwe gasvelden", schrijft EBN. Afgelopen jaar haalde EBN 27 miljard kubieke meter gas uit kleine velden, waaronder elf miljard kuub uit nieuwe velden. Zonder investeringen is dat al in 2015 de helft minder, waarschuwt EBN.