'Ontploffing door kunstmest hier onwaarschijnlijk'

De kans dat in Nederland net als in Texas een kunstmestfabriek ontploft is uiterst klein. "In de Nederlandse landbouw wordt namelijk geen ammoniumnitraat gebruikt", zegt directeur Rein Coster van de Vereniging van Kunstmest Producenten donderdag.

Coster neemt aan dat de ontploffing is veroorzaakt door ammoniumnitraat, al wil hij liever niet speculeren over de oorzaak. "Morgen vernemen we wel wat er precies is gebeurd, maar ik maak me geen zorgen over de situatie in Nederland."

Ammoniumnitraat is niet zomaar tot ontploffing te brengen, maar in het verleden zijn er wel meerdere dodelijke ongelukken mee gebeurd. Ook bij bomaanslagen is de stof gebruikt. Voor de aanslag in de Noorse hoofdstad Oslo onttrok Anders Behring Breivik bijvoorbeeld ammoniumnitraat uit kunstmeststof.

Omdat deze stof in Nederland niet wordt gebruikt, wordt die hier ook niet opgeslagen, zegt Coster. Ook andere stoffen die gemakkelijk explosies kunnen veroorzaken worden volgens Coster in Nederland niet in kunstmest gebruikt.

De explosie woensdag in de kunstmestfabriek in het plaatsje West, in de Amerikaanse staat Texas, heeft een onbekend aantal levens geëist. Ook raakten tientallen mensen gewond.


'Ontploffing door kunstmest hier onwaarschijnlijk' (Foto: Novum)