Arrestatiebevel tegen Musharraf

Een Pakistaanse rechtbank heeft donderdag een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen voormalig premier Pervez Musharraf. De rechter besloot Musharrafs borgtocht niet te verlengen. Dat heeft de Pakistaanse politie gezegd. Musharraf werd door zijn beveiligingsmensen weggeleid voor hij kon worden gearresteerd, zei politieagent Ali Asghar.

Asghar zei dat de rechtbank de borgtocht niet heeft verlengd in de rechtszaak over Musharrafs beslissing om in 2007 de grondwet op te schorten en de noodtoestand uit te roepen. Musharraf ontsloeg ook verscheidene rechters.

Musharraf greep in 1999, toen hij legerleider was, de macht. Hij moest in 2008 het veld ruimen, omdat de belangrijkste politieke partijen in Pakistan hadden gedreigd met een afzettingsprocedure. Bovendien was de Pakistaanse bevolking uitermate ontevreden over de toenmalige president. Vooral zijn beslissing om de opperrechter van het hooggerechtshof, Iftikhar Chaudry, te ontslaan zette kwaad bloed. Uiteindelijk verliet hij het land om in zelfverkozen ballingschap te gaan.

Vorige maand keerde Musharraf naar Pakistan terug, met de bedoeling mee te doen aan de parlementsverkiezingen. Eerder deze week bepaalde een tribunaal dat Musharraf niet mag deelnemen aan de verkiezingen.