Toename in aantal orgaandonaties

In het eerste kwartaal is het aantal mensen dat na hun overlijden een of meerdere organen afstond met bijna een kwart gestegen. In totaal hebben 73 overledenen hun organen gedoneerd, veertien meer dan vorig jaar in dezelfde periode. De stijging heeft echter nog niet voor een toenemend aantal transplantaties gezorgd, meldt de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).

Het toenemende aantal donaties is vooral te danken aan DCD-donaties, ofwel donatie na hartdood. Bij dergelijke gevallen is in tegenstelling tot bij hersendood de bloedsomloop gestopt. Per donor zijn daardoor echter minder organen geschikt voor transplantatie. Een deel van de organen zijn dan vaak niet geschikt meer, vooral het hart.

Directrice Bernadette Haas is desondanks toch optimistisch. Ze verwacht in de toekomst meer transplantaties van DCD-donoren. "Daarom ligt nu de nadruk op verder verbeteren van de kwaliteit van organen van deze donoren", stelt ze in een verklaring. Er worden onder meer nieuwe machines ontwikkeld om de kwaliteit van organen goed te houden.