'Belangenverstrengeling bij tbs-onderhandelingen'

Bij de onderhandelingen rond bezuinigingen in de tbs-sector is sprake geweest van belangenverstrengeling. De vrouw van een topambtenaar van het ministerie van Veiligheid en Justitie werkt bij een van de tbs-klinieken waarmee werd gepraat. De kliniek kwam goed weg bij de bezuinigingsronde, meldt RTL Nieuws woensdag na onderzoek.

De betreffende ambtenaar is plaatsvervangend directeur-generaal sancties en preventie Michel Groothuizen. Hij was de hoofdonderhandelaar namens Veiligheid en Justitie tijdens de gesprekken van de afgelopen maanden en adviseerde welke klinieken open mogen blijven en welke moeten sluiten.

De echtgenote van Groothuizen is bestuurssecretaris bij de Van der Hoeven Kliniek in Utrecht. Haar baas, bestuursvoorzitter van de kliniek Martin Groesz, zat met Groothuizen aan de onderhandelingstafel, waar werd gesproken over de invulling van de bezuiniging. Zij zou zijn rechterhand zijn.

Of en in hoeverre de hoge ambtenaar de kliniek van zijn vrouw heeft bevoordeeld valt volgens RTL Nieuws niet meer te achterhalen. Hoogleraar beleidswetenschappen aan de Vrije Universiteit Hans van den Heuvel kwalificeert de gang van zaken als belangenverstrengeling. "Dit deugt niet, deze onderhandelingen zijn besmet." Hij vindt dat de bezuinigingsonderhandelingen over moeten en dat opnieuw moet worden besloten welke klinieken moeten sluiten.

Eind vorige maand werd bekend dat het ministerie van Veiligheid en Justitie de tbs-klinieken Veldzicht en Oldenkotte wil gaan sluiten. De Van der Hoeven Kliniek blijft in de plannen buiten schot. Hoogstwaarschijnlijk verhuizen patiënten vanuit de twee klinieken die dicht moeten naar de kliniek in Utrecht.

In een reactie zegt de directeur van tbs-kliniek Oldenkotte niet op de hoogte te zijn geweest van de relatie tussen de topambtenaar en de vrouw die werkzaam is bij de Van der Hoeven Kliniek. Hij wil van het ministerie opheldering over de rol van de topambtenaar.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie is er niets aan de hand, aldus RTL. De ambtenaar had aangegeven dat zijn vrouw bij de Van der Hoeven Kliniek werkt. En alhoewel hij de onderhandelingen leidde, is het de staatssecretaris die beslist over de sluiting van klinieken, zegt een woordvoerder.