'10 miljoen voor uitvaart valt niet uit te leggen'

Het valt aan de Britten niet uit te leggen dat er in tijden van zware bezuinigingen 10 miljoen pond moet worden uitgegeven aan een uitvaartplechtigheid voor ex-premier Margaret Thatcher. Een uitvaart die eigenlijk neerkomt op een staatsbegrafenis. Dit heeft het Labour-parlementslid Diane Abbott, de schaduwminister van volksgezondheid, woensdagochtend tegen de BBC gezegd.

Volgens Abbott is de plechtigheid in strijd met het protocol, omdat voor eerdere ex-premiers ook geen uitvaart met militair ceremonieel werd georganiseerd, en laadt Tory-premier David Cameron de verdenking op zich dat hij partijpolitieke beweegredenen heeft gehad.

Abbott zei dat uit peilingen is gebleken dat 60 procent van de Britten van mening is dat er geen penny aan overheidsgeld aan Thatchers uitvaart zou moeten worden uitgegeven. ''Het is belangrijk dat iemand zijn mond opendoet over de kosten; 10 miljoen terwijl je kort op de uitkeringen voor invaliden? Ik denk niet dat het publiek dat begrijpt'', aldus Abbott in het programma Today van Radio 4.