SGP: ook polderen op immateriële zaken

Het kabinet moet ook polderen op immateriële terreinen. Dat zei SGP-leider Kees van der Staaij woensdag tijdens het debat over het sociaal akkoord.

Van der Staaij zei dat het kabinet wel de polder zoekt op materiële thema's, maar op immateriële zaken polariseert. De SGP'er verwees naar het schrappen van het verbod op smadelijke godslastering, waarmee de Tweede Kamer dinsdag instemde. En binnenkort spreekt de Kamer over een verbod op weigerambtenaren.

"Polderen en polariseren gaat niet goed samen." Van der Staaij deed een appel op het kabinet om ook op immaterieel gebied te zoeken naar breed draagvlak. Hierop vroeg Alexander Pechtold (D66) of dit een 'licht dreigement' was richting het kabinet. Van der Staaij antwoordde dat het een 'positief appel' is. "Als je een beroep op ons doet om te polderen, doe het dan op alle thema's."

Van der Staaij zei verder dat het belangrijk is dat er een sociaal akkoord ligt in crisistijd. Zijn belangrijkste kritiek is dat het kabinet een voorschot lijkt te nemen op economische groei, zodat aanvullende bezuinigingen niet nodig zijn. "Waarop is dat vertrouwen gebaseerd?", wilde hij weten. "Je kan best op wonderen hopen, maar je kan er niet op rekenen."