Uitslag PSV - AFC Ajax

Ajax heeft een gigantische stap gezet naar de 32ste landstitel. De ploeg van trainer Frank de Boer won zondagmiddag met 3-2 van PSV in Eindhoven. Dat er veel spanning op de wedstrijd stond was aan alles te merken. Er hing een wat opgefokte sfeer in het stadion, dat een uur voor aanvang al goedgevuld was. Al weken keek Nederland uit naar dit duel. Het was de ploeg van Frank de Boer die het beste met alle spanning om kon gaan. De Amsterdammers wonnen in het hol van de leeuw.

Tegen de verwachting in ging PSV niet furieus van start. De thuisploeg liet de opbouw en daarmee het balbezit aan Ajax. Kansen leverde dit niet op in de openingsfase, waarin beide ploegen wat afwachtend speelden. In de 22ste minuut kreeg Viktor Fischer de eerste grote kans van de wedstrijd. Hij werkte een voorzet vanaf de rechterflank goed af, maar Boy Waterman keerde zijn inzet op fraaie wijze. Het bleek een waarschuwingsschot van de talentvolle Deen. Enkele minuten later was hij weer enorm dreigend. Na een crosspass van Toby Alderweireld volgde een heerlijke actie van Christian Eriksen, die het hoofd vond van Fischer. Hij kopte net naast het doel van Waterman. Lasse Schöne kwam een teenlengte tekort om de bal binnen te schieten.

PSV had in de eerste helft weinig in te brengen. Het was Ajax dat de lakens uitdeelde. De 0-1 liet dan ook niet lang op zich wachten. Uit een zwakke opening van Niklas Moisander wist Eriksen nog een ingooi te halen. Na de onderschepping van Schöne liet Jetro Willems zich simpel uitspelen door Eriksen. De Deense middenvelder drong de zestien binnen en gaf voor. Mark van Bommel kreeg de bal ongelukkig tegen zijn schoen en zag Kolbeinn Sigthorsson vervolgens vanuit een sliding de openingstreffer tegen de touwen knallen. De 0-1 was op dat moment dikverdiend.

De ploeg van Dick Advocaat werd nog feller na de achterstand. Het leverde interessante duels op, met Christian Poulsen in de hoofdrol. De ervaren rot had Ola Toivonen in zijn broekzak. Aanvoerder Van Bommel verloor het op inzet van Siem de Jong. De Ajacied nam na een correcte schouderduw over van Van Bommel en stuurde Fischer weg. Na een solo van vijftig meter werd hij van achteren ten val gebracht in het strafschopgebied. Scheidsrechter Björn Kuipers zag er geen strafschop in. Waar Ajax, en vooral Fischer zich bestolen voelde, viel een minuut later uit het niets de 1-1. Eriksen verloor op slag van rust de bal aan Kevin Strootman. De derde aanvoerder van het Nederlands elftal bood Jeremain Lens een niet te missen kans: 1-1.

Ajax was de bovenliggende partij in Eindhoven. Het krachtsverschil werd vlak na rust ook op het scorebord zichtbaar. Het was Eriksen die zijn fout bij de gelijkmaker goedmaakte. De achterhoede van PSV hielp Ajax een handje. Waar Eriksen de diepte zocht, stapte Atiba Hutchinson plots in waardoor hij de Ajacied ontzettend veel ruimte gaf. Eriksen kapte de zwak spelende Timothy Derijck simpel uit en scoorde in de korte hoek.

PSV was zichtbaar geschrokken van de achterstand en het deed het spel van de thuisploeg niet veel goeds. De ploeg van Dick Advocaat speelde slordig en wist de bal niet in de ploeg te houden. Ajax liet het in deze fase na om de genadeklap uit te delen en kreeg de deksel op de neus. Een vrije trap van Dries Mertens belandde op de paal, waarna Lens er als de kippen bij was om de 2-2 binnen te schieten.

Opgezweept door het publiek werd PSV feller en feller, Ajax bleef voetballen. Voor de zoveelste keer deze wedstrijd liet Willems zich uitspelen, dit keer door Schöne. In de poging om zijn fout te herstellen haalde hij Schöne neer in de zestien, maar opnieuw weigerde scheidsrechter Kuipers de bal op de stip te leggen. Willems en PSV kwamen goed weg. Het zou de laatste actie zijn van de linksback, die werd vervangen door Erik Pieters. Hij zal zijn rentree niet snel vergeten. De PSV-verdediger werd op snelheid en kracht geklopt door invaller Derk Boerrigter. Waterman kwam te laat zijn doel uit en de Ajacied schoof de 3-2 binnen.

PSV kwam de klap niet meer te boven. Ajax gaf geen kans meer weg en pikt drie heel belangrijke punten op in de strijd om het kampioenschap. Voor PSV lijkt het seizoen voorbij. De achterstand op de koploper is opgelopen tot zes punten. Met nog vier wedstrijden te gaan is dat gat alleen nog in theorie te overbruggen.