Ranzige tampon wordt meisje (16) fataal

Een Belgisch tienermeisje heeft vorige maand op bizarre wijze het loodje gelegd. Katia uit Namen is namelijk overleden aan tamponziekte. Het 16-jarig meisje had haar tampon al zeker 20 uur niet vervangen.

De familie van het meisje dacht vorige maand dat zij een flinke griep te pakken had. "Maar plots verslechterde haar toestand fel", zo vertelt haar zus vandaag aan Waalse media. "We gingen meteen naar de Eerste Hulp. Na veel testen en twee operaties zeiden de artsen dat Katia een gynaecologisch probleem had, maar ze wisten nog niet precies welk."

Op 12 maart blies Katia haar laatste adem uit. Hierna volgde een grondig onderzoek wat het meisje fataal is geworden. Ze blijkt te zijn overleden aan het toxische shocksyndroom. Deze zeer zeldzame vorm van infectie wordt veroorzaakt door de Staphylococcus aureus-bacterie. Het Belgische meisje liep dan ook al twintig uur met dezelfde tampon rond, waardoor vaginaal vocht zich had opgehoopt in de volgezogen tampon en deze zo een broedplaats voor bacteriën werd.

Deze ziekte, in de volksmond 'tamponziekte' genoemd, kent slechts in vijf procent van de gevallen een dodelijke afloop. De benaming toxische shocksyndroom komt omdat het lichaam eerst in shocktoestand raakt. Omdat deze ziekte een wisselend verloop kent, wordt deze lang niet altijd geconstateerd.