Poetin bezoekt nieuwe kosmodroom

De Russische president Vladimir Poetin heeft vrijdag de bouwplaats van een nieuwe raketlanceerbasis in het Verre Oosten van Rusland bezocht. Hij ontzenuwde speculaties dat Rusland de ruimtevaartbasis Bajkonoer in Kazachstan zal verlaten.

Rusland heeft nog tot 2050 een huurovereenkomst met Kazachstan om Bajkonoer te gebruiken. Moskou betaalt daarvoor omgerekend bijna negentig miljoen euro per jaar. De nieuwe kosmodroom Vostotsjni kost naar verluidt 7,6 miljard euro.

Hoewel Rusland over verscheidene lanceerbases beschikt, is de basis in de steppen van Kazachstan de enige die geschikt is voor de lancering van bemande raketten. Het was vanaf Bajkonoer, dat toen nog tot de Sovjet-Unie behoorde, dat Joeri Gagarin 52 jaar geleden als eerste mens een ruimtevlucht maakte.

Vostotsjni ligt in de dunbevolkte regio Amoer, 5500 kilometer ten oosten van Moskou en slechts honderd kilometer van de Chinese grens. De eerste lancering staat gepland in 2015 en de eerste bemande vlucht in 2018.

Poetin zei dat Rusland tot en met 2020 ongeveer 1,6 biljoen roebel, bijna 40 miljard euro, in de ruimtevaart wil steken, waarin volgens hem jarenlang te weinig is geïnvesteerd.


Poetin bezoekt nieuwe kosmodroom (Foto: Novum)