Venezuela kiest zondag nieuwe president

Venezuela gaat zondag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. De voormalige buschauffeur Nicolas Maduro is favoriet, omdat wijlen Hugo Chavez hem als zijn opvolger heeft aangewezen. Chavez werd vorig jaar met een ruime marge voor een termijn van zes jaar herkozen, maar overleed in maart voordat hij opnieuw beëdigd kon worden.

Net als bij de vorige verkiezingen is Henrique Capriles de kandidaat van de oppositie. Hoewel de voorsprong van Maduro in de opiniepeilingen is geslonken, gaat iedereen ervan uit dat hij de verkiezingen zal winnen. Gevraagd waarom zij op Maduro stemmen, antwoorden veel mensen dat dit een opdracht van Chavez was.

Maduro verschijnt op campagnebijeenkomsten vaak met twee parkieten op zijn schouders. Hij houdt zo de herinnering aan Chavez levend, die aan hem zou zijn verschenen als een vogel. Tegelijkertijd bouwt hij aan zijn imago als een telg uit de arbeidersklasse. Veel mensen vereenzelvigen zich met Maduro door een nepsnor op te plakken en hemden met afbeeldingen van autobussen te dragen. "Het probleem is dat de oligarchie, de ranzige burgerij, het haat dat een arbeider, een buschauffeur, de president van Venezuela is", zei Efren Perez, inspecteur bij het staatselektriciteitsbedrijf, donderdag op Maduro's afsluitende campagnebijeenkomst in Caracas.

Oppositiekandidaat Capriles speelt in op het sluimerende ongenoegen over de toenemende misdaad, chronische voedseltekorten en gebreken in de infrastructuur. Behalve in huisvesting heeft Chavez nauwelijks in publieke werken geïnvesteerd. Capriles raffelt op bijeenkomsten zo een hele rij van onvoltooide projecten af. Het meest in het oog lopen de tekorten aan elektriciteit. De stroom wordt op gezette tijden uitgeschakeld om te besparen, maar steeds vaker komt het voor dat de elektriciteit onaangekondigd uitvalt, gemiddeld drie tot vier uur per dag.

Maduro wijt de stroomstoringen aan sabotage door aanhangers van Capriles. Hij belooft de elektriciteitssector meteen na de verkiezingen tot 'staatsveiligheidsdienst' te verklaren en te militariseren. Dit betekent dat iedereen die er dan nog in het openbaar kritiek op uit, vervolgd kan worden.


Venezuela kiest zondag nieuwe president (Foto: Novum)