Miljoenenclaim vleesverwerker Oss bij NVWA

Vleesverwerker Willy Selten heeft eind vorige maand een schadeclaim van 5,8 miljoen euro ingediend bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het bedrijf uit Oss zegt de schade te hebben geleden door het stilleggen van het bedrijf, stelt advocaat Frank Peters vrijdag.

Selten werd half februari stilgelegd toen justitie het vermoeden kreeg dat het bedrijf paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees. De vleesverwerker zei later dat door een menselijke fout naar eigen zeggen eenmalig paardensnippers als rundvlees in de vleesverwerking terecht waren gekomen.

Het Brabantse bedrijf mocht eind februari na onderzoek door de NVWA weer open omdat op dat moment geen paardenvlees aanwezig was. Selten is sindsdien echter nog weinig in bedrijf. Volgens Peters komt dat doordat de markt nu heel anders tegen het vlees aankijkt. Bovendien is de waarde van de voorraad vlees van Selten gedaald door de acties van de NVWA, stelt hij.

Donderdag kondigde Peters nog een kort geding aan tegen de NVWA omdat van de voedselwaakhond afnemers op zoek moeten naar vijftig miljoen kilo vlees van Selten waarvan de herkomst niet kon worden getraceerd. Selten eist dat die maatregel wordt teruggedraaid.

Volgens het bedrijf is het vlees, dat waarschijnlijk al voor het grootste deel is opgegeten, gewoon te eten. Het kort geding dient dinsdag. De advocaat verwacht dat de claim nog kan stijgen, als Selten in het gelijk wordt gesteld.

Een woordvoerder van de NVWA wil vrijdag niet reageren op de claim van Selten. De toezichthouder wil het kort geding afwachten.