'Steeds minder controle op verkoop tabak aan jeugd'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) controleert steeds minder op de verkoop van sigaretten aan jongeren onder de 16. Vorig jaar werden negenhonderd controles uitgevoerd onder de zestigduizend verkooppunten van tabak, blijkt uit onderzoek van de website tabaknee.nl. In 2010 waren dat er nog ruim 8700.

Het aantal controles neemt volgens de site, die zich richt tegen de lobby van de tabaksindustrie, af door het rookverbod in de horeca. Alle aandacht van de inspecteurs gaat volgens de site naar de handhaving van dat verbod.

De NVWA erkent in het AD dat de prioriteit bij het rookverbod ligt vanwege toegenomen agressie bij ondernemers en publiek in cafés. Het is wel de bedoeling de controles op de verkoop van tabak weer te 'optimaliseren'.

Verkoop van tabak aan jongeren onder de 16 is sinds 2003 verboden. De NVWA controleert steekproefsgewijs of winkels jongeren vragen om legitimatie en weigeren als ze nog geen 16 zijn. Eerder dit jaar besloot het kabinet de leeftijdsgrens voor de verkoop van tabak te verhogen van 16 naar 18 jaar.

Tabaknee.nl werd vorige maand gelanceerd. Op de site, die is opgezet door twee longartsen, wordt onder anderen minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aangevoerd als kompaan van de tabaksindustrie omdat ze onder meer het rookverbod voor kleine eenmanscafés introk en campagnes tegen roken stopte.