'Noord-Korea kan kernraket maken'

Noord-Korea is in staat om kernwapens te bouwen die klein genoeg zijn om op ballistische raketten te worden geplaatst, maar ze zijn nog onbetrouwbaar. Dat staat volgens het Congreslid Doug Lamborn in een geheim rapport van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Het Pentagon en de Amerikaanse inlichtingendirecteur James Clapper wezen er in reacties op dat Noord-Korea de benodigde capaciteiten nog niet volledig heeft getest of getoond.

De conclusie van het rapport van de Defense Intelligence Agency wordt bevestigd door een hooggeplaatste medewerker van het Congres, die anoniem wil blijven omdat het Pentagon de inhoud niet heeft vrijgegeven. Hij zegt dat het rapport in maart is opgesteld.

De Verenigde Staten vermoeden dat Noord-Korea een proef voorbereidt met een middellangeafstandsraket die Guam kan bereiken, een Amerikaans territorium in de Stille Oceaan. Uit het door Lamborn aangehaalde deel van het rapport wordt niet duidelijk welke afstand een eventuele Noord-Koreaanse kernraket zou kunnen overbruggen. Veel raketten in het Noord-Koreaanse arsenaal kunnen Zuid-Korea of Japan treffen, maar de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un heeft gedreigd ook de Verenigde Staten aan te vallen.

De Amerikaanse minister van defensie Chuck Hagel zei donderdag dat Noord-Korea nog niet in staat is Amerikaans grondgebied te raken met een kernwapen. "Maar betekent dit dat zij deze niet zullen hebben of er aan werken? Nee. Dat is waarom dit een zeer gevaarlijke situatie is."