FOK! wat een weer... Enkele forse buien

Goedemorgen! Vanaf vandaag heb ik weer aardig wat werk voor de boeg. Zeker voor aankomende zondag heb ik heel wat zorgen aan mijn hoofd. De meeste weerdiensten roepen maar dat het 20 graden gaat worden met veel zon, maar dat kan op sommige plaatsen nog wel eens vies tegen gaan vallen. Nog steeds zijn er factoren die ervoor kunnen zorgen dat het alleen in Brabant of Limburg net 20 graden kan worden.

Even terug naar vandaag, want op deze vrijdag is er een vrij grote kans op het eerste actieve weer van dit jaar. Af en toe schijnt de zon, maar de lucht wordt steeds onstabieler bij nadering van een buienstoring. In de loop van de ochtend ontstaan er al wat buien en zeker vanmiddag kunnen dat dan behoorlijk zware buien gaan worden. Op verschillende plaatsen kan het hierbij ook even flink onweren en bij dat onweer zijn dan ook zware windstoten mogelijk. Ik zei het aan het begin van de week al een keer: de eerste echte lentebuien.

Waar gaan de zwaarste buien vallen? Ik denk persoonlijk toch in het binnenland en zeker in Brabant en Limburg loopt de temperatuur op naar 14 graden of iets hoger en daar zijn dus de grootste verschillen in temperatuur tussen de bovenlucht en het grondoppervlak. Ook in de kustprovincies zal er wel een bui gaan vallen, maar ik denk dat de buien daar niet zo zwaar zullen zijn. Mocht de wind duidelijk een zuidwestelijke voorkeur gaan krijgen, dan zal het me niet verbazen als de dag in het westen dan met een stralende zon zal gaan eindigen. Het is wel leuk en aardig wat ik nu roep, maar na passage van de storing en het afnemen van de wind neemt de kans op nevel en mist weer vrij snel toe.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Late lente
Paddo was op de fiets onderweg naar Wageningen en maakte deze foto in de omgeving van Oosterbeek. Het was volgens Paddo maar een kale bedoening en bovendien laat de Beukengalerij  zien dat deze weg er al een tijdje ligt.