Politie mag gebruik logo soms verbieden

De politie mag in sommige gevallen toestemming weigeren voor het gebruik van het politielogo in televisieseries. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald in een zaak die was aangespannen door de makers van de SBS-serie Dokter Tinus.

De rechtbank oordeelde eind vorige maand al dat de politie toestemming moest geven voor het gebruik van het logo in Dokter Tinus. De politie wilde dat eigenlijk niet, omdat in de serie een knullige wijkagent voorkomt, gespeeld door Tygo Gernandt.

De makers hadden ook geëist dat de politie in toekomstige gevallen altijd toestemming zou moeten geven, ook voor andere tv-series en zonder inzage in het script. Ook vonden de makers dat het imago van de politie nooit een reden mocht zijn voor het weigeren van toestemming. Hierover deed de rechtbank woensdag uitspraak.

Volgens de rechtbank gaat die eis te ver. Als tv-series eerder misbruik hebben gemaakt van het politielogo, mag de politie toestemming weigeren. Het gaat dan bijvoorbeeld om programma's waarvan is gebleken dat zij er louter op uit zijn het imago van de politie te schaden. In alle andere gevallen kan de politie alleen achteraf bezwaar maken.