Bedelaars drogeren kinderen

Een bedelaar met een slapend kind in zijn/haar armen. In India misschien een vrij normaal verschijnsel, maar het lijkt erop alsof deze trend nu ook langzamerhand naar Europa komt. Hoe werkt het?

Iedereen die de films Slumdog Millionaire gezien heeft, krijgt meteen een aardig beeld van hoe het bedelaarsleven eruit ziet: georganiseerde bendes die bewust kinderen verminken en inzetten als bron van inkomsten. Tot voor kort een ver-van-mijn-bed-show, maar in met name Groot Brittannië is deze cultuurverrijking ook steeds normaler.

Langs een metrostation zit een vrouwelijke bedelaar met in haar armen een slapende baby. Tot dusver niets bijzonders. Maar nu komt het: het maakt niet uit op welk moment van de dag je langs loopt; de baby slaapt ALTIJD. Waar andere baby's doorgaans de behoefte hebben om zo na iedere twee uur hun aanwezigheid kenbaar te maken, lijken baby's van bedelaars dit niet te hebben. Dit is uiteraard in het voordeel van de bedelaar, langslopende lui met veel emphatie zien hierin misschien iets van een Madonna met een kleine Jezus en een klein mensje dat tegen moeders ligt te slapen ziet er sowieso vertederend uit. Dat betekent dus: KASSA!

Het geheim achter dit mysterie is vaak wodka of heroïne. Een kinderlichaam kan deze middelen niet goed verwerken en men houdt het kind op deze manier in een soort shock-toestand. Aan deze methode zitten een aantal nadelen, waarvan het overlijden van het kind er eentje is.

Een organisatie als Save The Children adviseert dan ook om dit soort kindervrienden geen eurocent te geven en, mocht je er echt iets aan willen doen, instanties te alarmeren.