Kuik: ook ondertitels maken is piraterij

Dat Game of Thrones de meest gedownloade serie aller tijden is vindt HBO-baas Michael Lombardo helemaal geen probleem. Hij ziet het zelfs als compliment. Tim Kuik is het daar niet mee eens en vindt zelfs zelfvertaalde ondertitels aanbieden een misdaad.

Game of Thrones wordt een dag na uitzending een miljoen keer verspreid via torrent en nzb-sites. "Het schaadt de DVD-verkoop niet", stelt Lombardo. Overigens snapt HBO-Nederland ook hoe het werkt als het gaat om legaal kijken. Binnen 16 uur na uitzending is de aflevering te zien via on demand, compleet met ondertitels.

Tim Kuik denkt dat Lombardo dit zegt om de fans niet voor het hoofd te stoten, zo zegt hij in de Revu. Bovendien vindt Kuik dat HBO geen vergelijkingscijfers heeft omdat Game of Thrones startte in de downloadperiode en niet daarvoor. HBO kan dus niet zeggen of de DVD-verkoop goed is. Overigens is het Kuik ook een doorn in het oog dat er binnen 10 uur na uitzending al door fans vertaalde ondertitels te vinden zijn, "De tekst is eigendom van HBO en dit verspreiden is daarom ook illegaal."