Woede na aftuiging Nederlandse homo in Parijs

In Frankrijk wordt woedend gereageerd op de aftuiging van een homopaar in Parijs. Een van de twee, een Nederlander, werd zwaar toegetakeld toen hij zaterdagnacht met zijn vriend arm in arm door de Franse hoofdstad liep. De volgende dag plaatste hij een foto van zijn gehavende gezicht op Facebook. Die bracht een stroom van reacties teweeg. Inmiddels staat woensdag een demonstratie tegen homofobie gepland.

Zelf herinnert het slachtoffer, Wilfred de Bruijn, zich niet veel meer van de mishandeling. Zijn vriend zei in de Franse krant Le Monde dat drie of vier mensen 'Kijk: homo?s' riepen en hen vervolgens aanvielen. De volgende ochtend maakte de vriend een foto voor de aangifte die ze bij de politie deden. De Bruijn, die al jaren in Parijs woont, besloot de foto op Facebook te zetten.

"Sorry dat ik dit jullie moet laten zien. Dit is het gezicht van homofobie", schreef De Bruijn bij de foto. Bij de mishandeling werden enkele tanden uit zijn mond geslagen en brak hij botten rond zijn oog. Hij zegt in Le Monde een verband te zien met het huidige politieke klimaat in Frankrijk. Frankrijk staat op het punt het homohuwelijk te legaliseren, wat de afgelopen maanden tot felle protesten leidde. Een kleine meerderheid van Frankrijk is voor de legalisering, bleek eerder uit een peiling.

Om niet te veel met zijn gehavende gezicht te worden geconfronteerd, heeft De Bruijn alle spiegels uit zijn appartement gehaald. Hij heeft er wel mee ingestemd dat zijn foto wordt getoond op borden die woensdag bij de demonstratie in Parijs worden gebruikt. Bij die demonstratie worden deze en andere recente aanvallen op homo's afgekeurd.

Verschillende Franse homobelangenorganisaties spreken hun zorgen uit over het geweld tegen homo's. Door de aandacht voor het homohuwelijk zou er meer spanning zijn en zou de homofobie toenemen. Maar als de wet wordt aangenomen, is alle geleden schade goedgemaakt, zegt voorzitter van SOS Homofobie Elisabeth Ronzier in Le Monde.

Een organisatie die homojongeren opvangt die door hun familie worden afgewezen zag het aantal aanvragen verdrievoudigen. Sinds december komen vierhonderd tot 450 aanvragen per maand binnen, tegenover een gemiddelde van 150 per maand in 2011 en 2012. Oprichter Nicolas Noguier noemt de wet die nu bij de Senaat ligt in Le Monde 'noodzakelijk, maar hij gaat wel gepaard met aanzienlijk bijkomend leed'.