N-Korea staakt activiteiten Kaesong-complex

Noord-Korea haalt 51.000 Noord-Koreaanse arbeiders weg van het industriële complex Kaesong en staakt daar alle activiteiten. Dat heeft het regime in Pyongyang maandag gezegd. Het complex ligt in Noord-Korea en eerder blokkeerde het regime al de aanvoer van grondstoffen en werd Zuid-Koreaanse medewerkers de toegang ontzegd.

Op het industriecomplex werken Noord- en Zuid-Korea samen. Zuid-Koreaanse fabrieken maken er gebruik van de goedkope Noord-Koreaanse arbeidskrachten. Er zijn in totaal ongeveer 120 bedrijven gevestigd waar duizenden Noord-Koreanen emplooi hadden gevonden. Op het industriecomplex zijn nu nog vijfhonderd Zuid-Koreaanse medewerkers. Zij hoeven van Noord-Korea het complex niet te verlaten. Bedrijven hebben het echter moeilijk door het gebrek aan grondstoffen en het tekort aan personeel.

Maandag bracht Kim Yang Gon, partijsecretaris van het Centrale Comité van de Koreaanse Arbeiderspartij, een bezoek aan Kaesong. Hij beschuldigde Zuid-Korea ervan het werken op het industriecomplex onmogelijk te maken. De Zuid-Koreaanse minister van financiën Hyun Oh-seok noemde het maandag in een reactie 'belachelijk' dat Noord-Korea de toegang tot Kaesong blokkeert. "Noord-Korea heeft niets te winnen bij dit soort dingen."