Kind gescheiden ouders woont eerder samen

Kinderen van gescheiden ouders gaan vaker op jonge leeftijd samenwonen. Ook kinderen van ouders die jong zijn getrouwd wonen eerder samen, blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Dochters van gescheiden ouders gaan samenwonen als ze gemiddeld 22,3 jaar oud zijn. Zonen zijn gemiddeld twee jaar ouder. Hoewel kinderen van gescheiden ouders sneller gaan samenwonen, trouwen ze minder vaak. Als ze trouwen zijn ze bovendien gemiddeld ouder.

Als ouders relatief laat getrouwd zijn, ligt de samenwoonleeftijd van hun kinderen beduidend hoger. Dat geldt voor zowel mannen als vrouwen, maar bij mannen ligt de gemiddelde leeftijd waarop ze voor het eerst gaan samenwonen wel twee jaar hoger dan bij vrouwen. Gemiddeld gaan kinderen een halfjaar later samenwonen dan de leeftijd waarop hun ouders zijn getrouwd.

De leeftijd waarop een vrouw voor het eerst gaat samenwonen hangt ook samen met het opleidingsniveau. Zo waren laagopgeleide vrouwen gemiddeld 22,2 jaar, middelbaar opgeleiden 23 jaar en hoger opgeleiden 23,5. Bij mannen is de relatie tussen opleidingsniveau en leeftijd bij samenwonen zwakker.