Rutte bezoekt antipiraterijmissie

Premier Mark Rutte (VVD) heeft zaterdag een bezoek gebracht aan de antipiraterijmissie in de Golf van Aden bij Somalië. Samen met het minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) en commandant der strijdkrachten generaal Tom Middendorp waren mee, meldt het ministerie van Defensie zaterdag.

Rutte, Hennis-Plasschaert en Middendorp bezichten het luchtverdedigings- en commandofregat Hr. Ms. De Ruyter, dat momenteel op volle zee bij Oost-Afrika vaart.

In het gebied was sprake van veel kapingen en ontvoeringen door piraten. Zo telde de hoeveelheid kapingen tot en met 2010 nog zo'n veertig schepen, sinds mei vorig jaar is dat er geen een meer.

Volgens Rutte plukt iedereen de vruchten van die resultaten. "Elk jaar passeren tussen de twintig- en dertigduizend grote handelsschepen de Golf van Aden, waarvan een groot deel op weg is naar de Rotterdamse haven. Ongeveer 450 schepen varen onder Nederlandse vlag. Door piraten aan te pakken en vaartuigen te begeleiden, beschermen we niet alleen de opvarenden, maar stellen we ook het internationale economische handelsverkeer veilig."

Hennis-Plasschaert stelt dat de aanpak de Nederlander geld scheelt. "Producten als kleding, mobieltjes of televisies die over zee naar Nederland komen, zouden zeker duurder zijn als ze een veel langere route moeten afleggen omdat die wel veilig is."


Rutte bezoekt antipiraterijmissie (Foto: Novum)