Weekers mogelijk naar rechter om offshore-leaks

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) overweegt een gang naar de rechter om de gelekte lijst van mensen en bedrijven met geld op rekeningen in belastingparadijzen in handen te krijgen. Het ministerie van Financiën is volgens de woordvoerder van Weekers advies aan het inwinnen over de vraag of zo'n stap zinvol is.

Donderdag werd bekend dat de gegevens en financiële details van meer dan 120 duizend trustkantoren door een lek openbaar zijn geworden. Volgens het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) blijkt uit de bestanden dat grote namen in de politiek en zakenwereld gebruikmaken van zulke bedrijven in belastingparadijzen als de Britse Maagdeneilanden.

Verschillende onderzoeksjournalisten en media hebben de afgelopen vijftien maanden geholpen met het uitpluizen van de belastende bestanden. Namens Nederland heeft dagblad Trouw hieraan meegewerkt.

Trouw meldde zaterdag dat de Nederlandse banken ING en ABN?Amro voorkomen in het gelekte databestand. Ze zouden voor klanten tientallen vennootschappen hebben geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden, de Cook-eilanden en het Maleisische eiland Labuan. Internationaal opererende concerns en vermogende particulieren ontlopen door deze constructies, waarbij wordt samengewerkt met trustkantoren, hogere belastingheffingen in de landen van herkomst.

ABN?Amro en ING hebben in een reactie aan de krant laten weten dat het nooit heeft meegewerkt aan belastingontduiking. Hun handelwijze zou echter wel als ethisch niet netjes worden gezien.

Ondertussen is verder nog niets bekend over Nederlandse bedrijven of mensen die via deze route belasting hebben ontdoken of ontweken. Weekers wil de lijst in handen krijgen om te controleren of Nederlandse ondernemingen of mensen belasting hebben ontdoken.

De staatssecretaris hoopte dat de lijst online zou worden gezet, maar dat is vooralsnog niet gebeurd. Een verzoek aan Trouw om een kijkje te mogen nemen is afgewezen en ook belastingdiensten in andere landen hebben de lijst nog niet in handen weten te krijgen, aldus de woordvoerder van Weekers.