Overleg atoomprogramma Iran mislukt

Het overleg over het Iraanse atoomprogramma tussen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland en Iran in Kazachstan is mislukt. Dat heeft buitenlandchef van de Europese Unie Catherine Ashton zaterdag gezegd.

Volgens Ashton is uit de besprekingen gebleken dat 'de twee partijen op hoofdzaken te veel van mening verschillen'. "Wat uiteindelijk het belangrijkste is, zijn de hoofdzaken en de afstand tussen beide partijen is nog altijd groot", aldus Ashton.

De zes landen eisen dat Iran de verrijking van uranium inperkt. Gevreesd wordt dat het niet lang meer duurt tot Iran voldoende hoogverrijkt uranium heeft voor een kernwapen.

Teheran ontkent een atoomwapen te willen maken en stelt dat het nucleaire programma voor vreedzame doeleinden is opgezet. Het land wil dat internationaal wordt erkend dat het recht heeft op geavanceerde atoomtechnologie. Ook wil Iran dat er een einde komt aan de sancties die de economie schaden. Die sancties zijn ingesteld om Iran te dwingen een einde te maken aan de verrijking van uranium.