Lek in opslagtank Fukushima

Een opslagtank voor radioactief water bij de Japanse kerncentrale Fukushima is gaan lekken. Dat heeft de eigenaar, Tepco, zaterdag gezegd. Het water uit de opslagtank wordt nu overgepompt in een tijdelijke opslagtank. Volgens Tepco is er weinig water in de grond terechtgekomen, omdat alleen de binnenwand van de dubbelwandige tank is gescheurd.

Volgens Tepco is door de gescheurde binnenwand van de tank zo'n 120 ton water weggelekt. Het lek werd eerder deze week opgemerkt bij de meting van het stralingsniveau in monsters van het koelwater. Het lek is niet alleen een groot probleem voor het milieu, maar ook voor de centrale, die weinig opslagruimte heeft voor radioactief water.

Het water in de opslagtank is gebruikt om de reactors van de centrale te koelen nadat in maart 2011 na de aardbeving en daaropvolgende tsunami kernsmelting had plaatsgevonden. Er werden zulke grote hoeveelheden koelwater gebruikt dat Tepco nauwelijks nog ruimte heeft om het op te slaan. In honderden enorme tanks is al 270 duizend ton water opgeslagen en Tepco verwacht dat de komende drie jaar de opslagruimte moet verdubbelen om al het koelwater op te slaan.

Vrijdag viel twee uur lang het koelsysteem van een opslagbassin voor splijtstofstaven uit als gevolg van werkzaamheden. Vorige maand waren er ook al problemen met het koelsysteem. Toen bleken die veroorzaakt te worden door ratten en andere knaagdieren.