Landelijke demonstratie thuiszorgmedewerkers

Thuiszorgmedewerkers uit het hele land demonstreren zaterdagmiddag in Den Haag tegen de kabinetsplannen om 1,1 miljard euro te bezuinigen op de thuiszorg. Vakbond Abvakabo FNV heeft opgeroepen tot de demonstratie tegen wat ze de 'afbraakplannen' noemt. Door de bezuinigingen raken volgens de bond 100.000 thuiszorgmedewerkers hun baan kwijt en zitten cliënten straks zonder hun vertrouwde hulp.

Ouderenorganisatie Unie KBO en KansPlus, een belangennetwerk voor verstandelijk gehandicapten, hebben zich bij de actie aangesloten. Ook de SP en GroenLinks hebben hun leden opgeroepen mee te doen.

De protestactie begint om 12.00 uur op het Malieveld. Abvakabo verwacht "duizenden" thuiszorgmedewerkers.

In februari waren zo'n 1600 bezorgde thuiszorgmedewerkers uit het hele land in Nieuwegein bij elkaar. Ze debatteerden toen met politici over de kabinetsplannen voor de thuiszorg. Vanaf 2014 mogen gemeenten geen huishoudelijke verzorging meer geven aan nieuwe cliënten. Een jaar later vervalt deze zorg helemaal. "Dit is funest voor ouderen die dankzij huishoudelijke zorg en dagbesteding nu nog thuis wonen", zegt de Unie KBO.