Rutte ziet geen ruimte voor lastenverlichting

Premier Mark Rutte (VVD) ziet op dit moment 'helaas' geen ruimte voor lastenverlichting, zoals de Raad van State donderdag bepleitte. Dat zei de premier vrijdag tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Rutte is niet bereid om de staatsfinanciën uit de hand te laten lopen door nu 'forse lastenverlichting' door te voeren, hoewel hij het principe toejuicht. Als Nederland er niet in slaagt om de begroting op orde te krijgen, dan verliest het land uiteindelijk het vertrouwen van de financiële markten en de eigen bevolking. En dat leidt weer tot 'hele forse lastenverzwaringen', waarschuwde hij. "Het is van belang dat het kabinet koers houdt."

Vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner bepleitte donderdag bij de presentatie van zijn jaarverslag voor dat tegenover de bezuinigingen lastenverlichting moet staan. Door de bezuinigingen kunnen burgers minder vaak een beroep doen op collectieve regelingen. Maar dan moet er wel zicht zijn op lastenverlichting. "Anders worden burgers wel met een eigen verantwoordelijkheid opgezadeld, maar wordt de noodzakelijke bestedingsruimte daarvoor nog steeds wegbelast."

Rutte deelt deze analyse niet. Hij zei dat de overheid ook zelf bezig is om in te krimpen en dat de rekening voor de bezuinigingen dus niet alleen wordt neergelegd bij de burger.

De Raad van State wil hoe dan ook een lastenverlichting. Als het niet op korte termijn kan omdat het kabinet snel opbrengsten wil genereren om het tekort terug te dringen, dan maar 'op afzienbare termijn'.

Rutte wilde niet zeggen of de in het regeerakkoord beloofde lastenverlichting ook volgens schema wordt ingevoerd. De ambitie is er, maar hij wees erop dat er voor volgend jaar al een tegenvaller is en het kabinet extra moet bezuinigen. Het op orde brengen van de overheidsfinanciën heeft prioriteit, aldus Rutte.

Ook minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) wees vrijdag lastenverlichting van de hand. "Als ik financiële ruimte had gehad voor lastenverlichting zou ik daar onmiddellijk aan tegemoetkomen, maar in de huidige tijd zal dat lastig zijn." Dijsselbloem wees er verder op dat de Raad van State ook heeft gezegd dat Nederland zich moet aanpassen aan een structureel lagere economische groei. Dan kan pas later sprake zijn van eventuele lastenverlichting, aldus de minister.