Lange straffen voor ouders die zes kinderen doodden

De ouders van zes kinderen die vorig jaar omkwamen bij een brand in een huis in Derby in Midden-Engeland zijn donderdag veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Mick Philpott kreeg levenslang opgelegd met een minimum van vijftien jaar en Mairead Philpott werd veroordeeld tot zeventien jaar gevangenisstraf. Ook hun vriend Paul Mosley kreeg zeventien jaar cel opgelegd.

Toen rechter Kathryn Thirlwall het vonnis uitsprak zaten Mick (56) en Mairead (32) te huilen. Mosley (46) toonde geen reactie. De rechter noemde Mick een verontrustend gevaarlijke man zonder moreel kompas. "Uw richtlijn is; wat Mick Philpott wil, dat krijgt Mick Philpott," zei Thirlwall. "Ik heb er geen enkele twijfel over dat u, Michael Philpott, de drijvende kracht bent achter deze verbijsterend gevaarlijke onderneming."

Thirlwall zei tegen Mairead dat ze geloofde dat haar verdriet echt is, maar dat ze haar man boven haar kinderen stelde en 'dat ze daarom dood zijn'.

De kinderen, tussen de 5 en 13 jaar oud, kwamen in mei 2012 om bij een brand. Volgens de openbare aanklager had het stel samen met Mosley een plan bedacht om het huis in brand te steken en de schuld in de schoenen te schuiven van Philpotts minnares.

Het was niet de opzet dat de kinderen bij de brand omkwamen. Het plan was om de kinderen allemaal in één slaapkamer in bed te leggen en ze via het raam te redden. Maar volgens aanklager Richard Latham ging het plan heel snel mis, omdat de met benzine aangestoken brand veel feller was dan verwacht en het de vader niet lukte om het raam in te slaan om naar binnen te komen.

De rechter noemde het plan om het huis in brand te steken en de kinderen te redden 'wreed en gevaarlijk' en zei dat 'het het bevattingsvermogen van ieder weldenkend mens te boven gaat'. Philpotts zus zei donderdag dat gerechtigheid is geschied. De zes kinderen kunnen nu in vrede rusten, aldus Dawn Bestwick.

Voor de brand was Philpott, ook bekend onder zijn bijnaam Shameless Mick, een lokale beroemdheid. Hij had zeventien kinderen bij vijf vrouwen en presenteerde zichzelf graag als een schavuit met onorthodoxe levensstijl. De werkloze Philpott verdedigde die levensstijl in een televisieprogramma en in 2007 verbleef een Conservatieve politica een week in zijn huis voor een kritische documentaire die ze maakte over het Britse sociale stelsel.

De jury kreeg tijdens het proces een inkijkje in het chaotische leven van Philpott en zijn vrouw, zijn vriendin en elf kinderen, die gezamenlijk in een sociale huurwoning met drie slaapkamers in Derby woonden. De jury hoorde over zijn trio's en seks in het openbaar, over zijn controledrang en de bizarre bewering dat hij zich voor de brand al twaalf weken niet had gewassen. Kort voor de brand verliet zijn vriendin Lisa Willis het huis en nam haar vijf kinderen mee. Philpotts en Maireads vijf kinderen en Maireads 13-jarige zoon uit een eerdere relatie kwamen bij de brand om het leven.

Na de brand vertelden de Philpotts op televisie hoe Mick de vlammen had geprobeerd te trotseren om zijn kinderen te redden. De politie vond de zaak echter verdacht en plaatste afluisterapparatuur in de hotelkamer waar het stel verbleef. De jury kreeg een opname te horen van Philpott die zijn vrouw vroeg of ze zich nog wel aan hun verhaal zou houden. Twee weken na de brand werden ze gearresteerd en aangeklaagd voor moord, wat later werd bijgesteld naar doodslag. De jury kreeg niet te horen dat Philpott op 21-jarige leeftijd werd veroordeeld voor poging tot moord op een voormalige vriendin en haar moeder. Hij zat voor dat misdrijf zeven jaar in de gevangenis.

De veroordeling was voorpaginanieuws in Groot-Brittannië. Voor de progressieve krant The Guardian was hij een 'controlfreak wiens huiselijk geweld onopgemerkt bleef', voor de conservatieve Daily Mail 'een verachtelijk product van het Britse sociale stelsel' en voor de Daily Mirror eenvoudigweg 'het pure kwaad'.


Lange straffen voor ouders die zes kinderen doodden (Foto: Novum)