Dijsselbloem laat zich niet opjagen om Cyprus

Het is aan Cyprus zelf om actie te ondernemen tegen het wegsluizen van tegoeden naar het buitenland. Jeroen Dijsselbloem (PvdA) is niet van plan om daar zelf actiever in op te treden, zei de minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep donderdag tijdens een overleg in de Tweede Kamer.

Een meerderheid van de Kamer vindt dat de bewindsman zich te passief opstelt in reactie op de berichten dat rekeninghouders honderden miljoenen euro's van het eiland hebben weggesluisd om te voorkomen dat zij moeten meebetalen aan de reddingsoperatie. Dijsselbloem wil de resultaten van een Cypriotisch onderzoek afwachten, schreef hij eerder op de dag aan de Kamer.

"De brief is wellicht wat afwachtend", zei PvdA-Kamerlid Henk Nijboer. "Kan de minister daar niet wat meer bovenop zitten?" Ook Mark Harbers (VVD) wil geen maanden wachten op het onderzoek. "Kan dat niet wat sneller?" De SP hekelde eveneens de afwachtende toon.

Dijsselbloem antwoordde dat het onderzoek 'ten principale' een aangelegenheid van de Cypriotische overheid zelf is. "De nationale overheid is het bevoegd gezag. Zij moeten zorgen dat het op orde is." De trojka adviseert Cyprus daarbij. De minister zal de nieuwe minister van financiën van Cyprus wel bevragen naar de opzet van het onderzoek.

Dat er dingen 'ernstig fout' zijn gegaan, staat voor hem inmiddels vast. "Natuurlijk zijn er onoorbare praktijken geweest." Dat is 'zeer laakbaar'. Dijsselbloems allereerste prioriteit is om zeker te stellen dat het weglekken inmiddels is gestopt. "Zelfs dat kan ik van hieruit niet garanderen."