'Arts, bespreek reanimatiewens met oudere'

Reanimatie doet bij kwetsbare ouderen vaak meer kwaad dan goed. Daarom moeten artsen met kwetsbare oudere patiënten het gesprek aangaan over al dan niet reanimeren bij een hartstilstand. In zo'n gesprek moeten artsen ouderen duidelijk maken wat voor risico's er aan een reanimatie kleven. Dat staat in een richtlijn waar Verenso, het Nederlands Huisartsen Genootschap en Verpleegkundigen& Verzorgenden Nederland (V&VN) donderdag mee komen.

Hoe ouder mensen zijn en hoe meer aandoeningen ze hebben, hoe kleiner de kans dat ze zonder grote schade een reanimatie overleven. Van de 70-plussers die buiten het ziekenhuis een hartstilstand krijgen, overleeft gemiddeld 8 van de 100 een reanimatie. De helft van de overlevenden houdt bovendien nog eens ernstige blijvende neurologische schade over. Ze krijgen bijvoorbeeld hersenschade of belanden in coma.

"Er zijn mensen die gereanimeerd zijn na een hartstilstand die achteraf zeggen: als ik dit van tevoren geweten had, had ik niet gereanimeerd willen worden", stelt Corinne de Ruiter van Verenso, de vereniging voor specialisten in de ouderengeneeskunde.

De opstellers van de richtlijn vinden het van belang dat ouderen zelf, in overleg met hun arts, kunnen beslissen of ze al dan niet gereanimeerd worden. "Nu zijn er nog instellingen die sowieso niet reanimeren bij een hartstilstand. Dat hoort de keuze van de oudere zelf te zijn, niet van de instelling", vindt De Ruiter.