Gratis regenboogvlag voor protest Poetin in trek

De regenboogvlaggen die het COC Amsterdam gratis uitdeelt om te laten wapperen tijdens het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin volgende week zijn erg in trek. Dat liet voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de homobelangenvereniging Jan van Asch weten.

Het COC roept Amsterdammers op de regenboogvlag tijdens het bezoek Poetin te hijsen uit protest tegen de omstreden Russische 'antihomowet'. Het wetsvoorstel stelt propaganda voor homoseksualiteit in het bijzijn van jongeren strafbaar.

Eerder liet de gemeente al weten de homovlag te hijsen op het stadhuis. Naar verwachting doen ook de zeven stadsdelen mee aan het protest. Ook oud-PvdA-leider en voormalig burgemeester van Amsterdam Job Cohen hangt een regenboogvlag uit. Cohen doet dat bij het oudste homocafé van Amsterdam, 't Mandje op de Zeedijk.

De vlaggen zijn vanaf dinsdag gratis af te halen bij de Amsterdamse boekhandel Vrolijk. Voor die dinsdagochtend zijn deuren opende, stonden er buiten al mensen te wachten. Er zijn in totaal tweehonderd vlaggen te vergeven. Volgens het COC was daarvan dinsdag aan het begin van de middag al een kwart opgehaald. "Als het zo doorgaat zijn we er aan het einde van de week doorheen."