'Nederlandse wielrenners ontkennen gebruik dope'

De Nederlandse wielrenners hebben massaal ontkend doping te hebben gebruikt. Dat schrijft nrc.next dinsdag. Van alle renners en ploegleiders van de Nederlandse ploegen en de wielerbond KNWU hebben er slechts twee dopinggebruik toegegeven. Van Grischa Niermann en Rudie Kemna was dat bovendien al eerder bekend geworden.

De Nederlandse ploegen Blanco Pro Cycling, Vacansoleil en Argos-Shimano en de KNWU ondervroegen de afgelopen maanden hun personeel. Als ze toegaven konden ze op een lichtere straf rekenen. Als ze dopinggebruik ontkenden, maar dat later toch blijkt, volgt juist een zwaardere straf.

Probleem van het vrijblijvende dopingonderzoek, waarvan de resultaten dinsdag officieel bekend worden gemaakt, is een gebrek aan solidariteit tussen renners, meent NRC-wielerjournalist Thijs Zonneveld. "Vooral dopingzondaars die nog actief zijn in de sport hullen zich in stilzwijgen, bang als ze zijn om te worden aangesproken op hun eigen verleden."

Volgens Zonneveld deden diverse dopingzondaars hun verhaal wel anoniem aan de commissie onder leiding van oud-minister Winnie Sorgdrager, die de dopingcultuur in het Nederlandse wielrennen in kaart brengt.