'Prinses Beatrix wordt oppasprinses'

Koningin Beatrix wordt na haar abdicatie een oppasprinses. Het wordt niet gemakkelijk voor haar om helemaal afstand te doen van de troon, denkt striptekenaar Tom Janssen. In zijn werk voor dagblad Trouw en een reeks regionale titels legt hij de vorstin regelmatig vast.

De koningin was altijd 'tamelijk in de plooi', vindt Janssen. "Ze had altijd alles goed geregisseerd, vooral dat kapsel altijd helemaal strak. Straks is ze dan eindelijk weer eens een keer uit de publiciteit."

"Ze is natuurlijk altijd een ontzettende controlfreak geweest, veel meer dan haar moeder. Ze hield alles in de hand en ze was ook wel stijf en een beetje afstandelijk." Een van de meest typische beeldkenmerken van de vorstin was dan ook haar kapsel, zegt Janssen tegenover de camera van Novum Nieuws.

"Dat enorme stijfgespoten kapsel dat waarschijnlijk vol zit met hairspray. Dat is wel heel kenmerkend voor haar persoonlijkheid, dat ze altijd strak zat in haar kapsel. Ik vind dat ze ook altijd wel een aardige eigenwijze keuze had qua kleding, met die enorme hoeden die haar zo kenmerkten."

"Het zijn niet alleen de kleinkinderen waar ze straks oppas van is", voorspelt Janssen. Prinses Beatrix zal ook vaak door haar zoon worden geraadpleegd als ervaringsdeskundige. "Ze wordt de oppasprinses op de achtergrond."

Koning Willem-Alexander en zijn vrouw Màxima worden wel 'losser en leuker' om te tekenen, denkt de politiek tekenaar en tweevoudig winnaar van de Inktspotprijs. "Ze zijn minder afstandelijk."

Karakteriserend aan Willem-Alexander is dat hij 'een beetje gezet lijf en een rond hoofd heeft'. De nieuwe koningin wordt moeilijker te tekenen. "Het is altijd lastiger om aantrekkelijke vrouwen te tekenen. Bij vrouwen is het dan al snel fout."

Beatrix heeft ervoor gekozen zich na de abdicatie niet langer koningin te laten noemen, maar prinses. Ze neemt 'op een nader te bepalen moment' haar intrek in Kasteel Drakensteyn in Lage Vuursche. Het is de plek waar ze haar gelukkigste huwelijksjaren doorbracht en haar kleine kinderen opvoedde.


'Prinses Beatrix wordt oppasprinses' (Foto: Novum)