Boze moslims eisen eigen vlag

Zo'n drieduizend inwoners van de Indonesische provincie Atjeh zijn maandag de straat opgegaan om te eisen dat een separatistische vlag de officiële vlag van de provincie wordt. Dat heeft de politie gezegd.

De demonstratie werd gehouden bij de grootste moskee in de provinciale hoofdstad Banda Atjeh, waar de betogers de vlag - rood met een witte halve maan en ster - ontvouwden. Ze scandeerden onder meer 'Allahu akbar' (dat roepen ze echt altijd en overal) en 'Lange leve Atjeh'. Later trokken ze op naar het parlementsgebouw van de provincie.

Het provinciale bestuur in Atjeh nam vorige week een wet aan om het gebruik van de vlag als officiële vlag van de provincie toe te staan. De vlag was ooit het symbool van de Beweging voor een Vrij Atjeh. De Indonesische wet verbiedt echter het gebruik van separatistische vlaggen en andere symbolen. Wetten die door provinciebesturen worden aangenomen moeten worden goedgekeurd door het Indonesische ministerie van binnenlandse zaken.

Volgens de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono is de wet die het provinciebestuur vorige week aannam een tegenslag voor de vredesovereenkomst die de regering in 2005 sloot met de Beweging voor een Vrij Atjeh. Het ministerie van binnenlandse zaken zei dat de wet momenteel wordt bestudeerd. Minister Gamawan Fauzi zei te hopen dat de wet zo kan worden aangepast dat hij niet indruist tegen de Indonesische wetgeving.

Atjeh leed meer dan 140 jaar onder oorlogen. Na de tsunami in 2004 sloot de regering een vredesovereenkomst met de separatisten. De provincie werd semi-autonoom en mocht de sharia invoeren. In ruil daarvoor legden de rebellen hun wapens neer en lieten ze hun wens om onafhankelijkheid varen.


Boze moslims eisen eigen vlag (Foto: Novum)