Leiders RK-kerk milder jegens homo's

Terwijl in de westerse wereld het homohuwelijk aan een enorme opmars is begonnen, beginnen ook katholieke leiders hun toon in dat debat te matigen. Waar homoseksuelen vroeger nog des duivels waren, hebben twee prominente katholieken nu aangegeven een stuk minder vijandig naar hen te kijken.

Aartsbisschop André Léonard, de belangrijkste katholiek in België, trapte af in een interview met de Waalse krant Le Soir. Daarin zij hij, tot vreugde van holebi-organisaties, dat homoseksualiteit geen ethische zaak is die hij wil veroordelen: "Je bent nu eenmaal zo, en daar kun je niks aan doen."

De belangrijkste katholiek in de VS, kardinaal Timothy Dolan, sloot zich daarbij aan in een interview op Amerikaanse tv. Hij zei dat de 'verdediging van het huwelijk' niet moet vervallen in een aanval op homoseksualiteit.

Homoseksuelen moeten zich ook thuis kunnen voelen in de katholieke kerk: "Jezus' kruisdood was net zo goed voor hen als voor mij." Dolan erkent ook dat de kerk niet zo'n goede reputatie heeft op dat gebied, maar hij wil dat graag veranderen: "We doen verdorie hard onze best om niet anti-iemand te zijn."

Toch kan men hier slechts met moeite spreken van een aanzienlijke verandering in doctrine. Beide mannen zeggen namelijk het homohuwelijk en de homoseksuele daad nog steeds te veroordelen. Léonard roept homoseksuelen op celibatair te leven, en Dolan benadrukt dat, hoewel vriendschappelijke liefde ook voor hen is, homoseksuelen af moeten zien van seksuele liefde.

Verschillende Belgische holebi-belangengroepen hebben al gereageerd op de uitlatingen van Léonard. Michiel Vanackere van 'Wel Jong Niet Hetero' windt zich erover op dat Léonard insinueert dat homoseksualiteit alleen met seks te maken heeft: "Hiermee bevestigt Léonard het vooroordeel dat holebi's er een promiscue seksleven op nahouden. Zo plaatst hij de hele holebigemeenschap wéér in een slecht daglicht."

Çavaria is van de ene kant blij dat Léonard z'n standpunten genuanceerd heeft, maar van de andere kant veroordelen ze het standpunt nog steeds. Woordvoerder Fran Brambust wijst erop dat zulke uitspraken gebruikt worden om geweld en uitsluiting goed te praten: "Daartegen zouden ze moeten preken: tegen moord en afwijzing in hun naam, niet tegen het al dan niet samen liggen van twee mannen of vrouwen."