Advocaat kan PSV niet beter maken

Fred Rutten beet er bijna 3 jaar zijn tanden op stuk en ook Dick Advocaat kan PSV maar niet van een repeterend probleem afhelpen. Steeds als het spannend wordt en de druk hoog is, staan de Eindhovenaren met knikkende knieën op het veld. "Ik zie constant dezelfde dingen fout gaan, dat krijgen we er maar niet uit. Voor mij als trainer is dit niet te repareren", zo was de even harde als pijnlijke conclusie van Advocaat, die zondag na het gelijkspel bij Roda JC (2-2) de indruk wekte dat hij geen oplossing meer weet.

Wéér liet PSV kostbare punten liggen in een uitwedstrijd. Dat gebeurde na de winterstop ook al bij Vitesse (2-2), Feyenoord (2-1) en sc Heerenveen (2-1). Tel daar de dramatische nederlaag in Eindhoven tegen PEC Zwolle bij op en duidelijk is dat de Eindhovenaren met vallen en stoten op weg zijn naar hun jubileumfeest, dat ze zo graag willen vieren met de kampioensschaal op zak. En dat terwijl de club die in 2008 voor het laatst landskampioen werd, daar ook financieel alles op heeft gezet.

"We kunnen nog steeds kampioen worden, ook met deze groep", zei Advocaat, echter zonder de van hem kenmerkende bravoure. De 65-jarige Hagenaar lijkt het vertrouwen in zijn selectie kwijt. Daarvoor heeft Advocaat de afgelopen maanden ook te vaak dezelfde dingen fout zien gaan. "In onze ogen hebben we alles uitgeprobeerd, we kunnen niet blijven schuiven en proberen. Het is heel frustrerend om steeds dezelfde dingen te zien terugkomen."

De achilleshiel van PSV ligt, zoals steeds de laatste jaren, achterin. De meest trefzekere ploeg van Nederland krijgt de doelpunten nog altijd heel gemakkelijk tegen. Of Advocaat daar nou Timothy Derijck, Mathias Jörgensen of Wilfred Bouma posteert, steeds gaat het mis. Opvallend genoeg is de Braziliaanse mandekker Marcelo, die zich tegen Roda JC weer eenvoudig liet foppen, bij de Hagenaar altijd onomstreden. "De rest is iets minder", zo beargumenteerde Advocaat. "Of ik geen betere heb? Nee, dat lijkt me niet."

De Hagenaar pleitte in de winterstop voor defensieve versterking, maar kreeg er met Oscar Hiljemark een extra middenvelder bij. In Kerkrade ging heel PSV achteruit lopen toen de wankele defensie in het laatste half uur onder druk kwam te staan. Het was schrijnend om te zien hoe snel de Brabanders van slag raakten door het opportunistische spel waarmee Roda JC op zoek ging naar de gelijkmaker. "We wisten er geen raad mee. Als je ziet hoe wij de laatste 10 minuten speelden, denk ik: nou, sorry. Dat is gewoon een gebrek aan kwaliteit. Ik wist dat PSV in de winter geen geld had om iets te doen, maar het is wel vervelend dat je dingen ziet terugkomen waar je continu mee bezig bent. Nu gaan steeds dezelfde dingen fout."